Translate

lørdag den 19. maj 2012

Udendørs Grow


Ude vs. Inde


Der er fordele og ulemper ved at dyrke både ude og inde, men jeg tror i det store hele, at det er lettest, billigst og giver det bedste resultat at dyrke udendørs.
Du sparer en del penge på udstyr, og solen er altså ret svær at hamle op med, selv for den største HPS lampe du kan finde.
I det hele taget er der så mange begrænsninger forbundet med indendørs dyrkning (mængden af lys, jord, plads osv.), og den er selvfølgeligt kun en erstatning i forhold til det naturlige : At gro monster store planter i den fri natur hvor de hører hjemme.

Men der er selvfølgeligt også ulemper udenfor : Dine planter kan blive fundet og stjålet af andre, vejret kan blive ubehageligt dårligt, og regn, blæst og frost kan skade eller helt ødelægge planterne. - Og så er der jo en del insekter og mindre dyr, der kan finde på at spise planterne, læge æg i dem, og på andre måder misbruge dem.

Udendørs er du afhængig af sol, vind og vejr, og kan kun dyrke på et bestemt tidspunkt af året. Det er ca. fra april/maj til september/oktober.
Indendørs kan du jo dyrke hele året rundt, og mange ender med at gøre begge dele, altså dyrke indendøre om vinteren, og ude om sommeren.

Dette kan kombineres, så du f.eks. starter dine planter op indendøre fra frø eller kloner, og planter dem ud når vejret er til det.
Det indebærer yderligere den fordel at dine planter allerede har en vis størrelse i starten af sæsonen, og de vil derfor være mere modstandsdygtige overfor vejr, vind og onde insekter, og kan yderligere ende med at blive meget store, og give et imponerende stort udbytte.

Endeligt kan du selvfølgeligt vælge at bygge et decideret drivhus, der på en måde giver dig en perfekt kombination af det bedste fra begge verdener. Du har solen når den er der, og planterne står alligevel i et beskyttet miljø mht. kulde, regn og blæst, - et miljø du kan kontrollere mht. lys (du kan mørklægge eller tilføre ekstra kunstlys).

Blomstrings tidspunktet for planter udendørs i Danmark starter efter midsommer, som regel fra sidst i Juni og indtil oktober.
Det der er er vigtigt her er (som når du dyrker indendørs) mængden af timer med lys kontra timer med mørke. Planterne kan blive ved med at blomstre udendørs indtil det bliver for koldt, faktisk helt indtil der begynder at være frost om natten. Marijuana tåler ikke frost så godt, men kan dog nogle gange overleve hvis det ikke bliver for meget og i for lang tid. Generelt har planterne det ikke så godt med kølige temperaturer, så det vil som regel være en god idé at satse på at høste i september.

Valg af planter:

De fleste cannabis sorter du kan dyrke inde, kan også dyrkes ude, men da vi ikke lige har de længste somre og det mest tropeagtige klima her på egnen, er det mest fornuftige at vælge frø fra planter der blomstrer tidligt. Det er ærgerligt at se sine planter fryse ihjel i november, når man nu har gået og passet dem i adskillige måneder :-).

Helt generelt, vil det ofte være planter der stammer fra Mexico og centralasien, eller bedre endnu, planter der stammer derfra og har været dyrket i Danmark eller Nordeuropa i længere tid.
... Der sker en naturlig udvælgelse hvert år, simpelthen ved at de planter der modnes bedst og hurtigst, bliver de planter der kommer til at producere frø der overlever. Disse frø har så arvet nogle af egenskaberne fra forældrene, og vil således også modnes og sætte frø hurtigere. (Og sådan fortsætter udviklingen).

Cannabis er faktisk en af de planter der er bedst til at tilpasse sig et nyt klima/miljø, så en anden god idé - hvis du ikke lige kan skaffe nogle gode, danske frø -, er at plante flere forskellige frø fra forskellige sorter. I blandt dem vil der næsten helt sikkert være nogen der blomstrer tidligt nok, og hvis du så laver frø på dem, vil du allerede i løbet af 2-3 generationer have en sort der vil være rimeligt velfungerende.
Mange avlere sælger et såkaldt "outdoor-mix", der er beregnet til netop dette formål.


Sted:


Der er flere overvejelser man bør gøre sig, før man går i gang med at plante. Hvor skal haven ligge, hvor stor skal den være, hvor mange planter vil man dyrke?
Alle disse spørgsmål må overvejes i forhold til hvor meget sol der er, hvor man kan finde den bedste jord, hvor kan haven kan være bedst skjult osv...

Hvis du dyrker i din egen, private baghave er det rimeligt let at bevogte planterne og sørge for at de ikke bliver opdaget, men hvis du dyrker på et "offentligt" sted - i en skov, mose, fredet område eller hvad du nu ellers kunne finde på, er det ret så vigtigt at planterne ikke lige umiddelbart kan ses fra f. eks stier og veje der går lige forbi.

Du kan godt regne med at der findes mange folk der kunne finde på at stjæle eller ødelægge dine planter. - Eller det der er værre mht. politianmeldelse og den slags. Hvis du planter et offentligt sted, anbefaler jeg at du lader være med at plante alt for mange planter på det samme sted, men i stedet spreder dem lidt ud på forskellige steder der er sværere at opdage på afstand.

Hvis du vil sære sikker på at ingen stjæler dine planter, melder dig eller noget værre, så lad være med at fortælle vidt og bredt om hvor og hvor mange planter du dyrker. Selv gode venner kan snakke over sig, og pludseligt en dag er dine planter væk, og det er jo ikke så sjovt.

Marijuana elsker sol, så det gælder om at vælge et sted der får så meget direkte sol som muligt. Planterne kan gro i skygge, men jo mere sol de får jo bedre, så jeg anbefaler at du finder et sted der får direkte sol mindst 5 timer om dagen, og rimeligt pænt sol i yderligere 5 timer.

Et fladt stykke jord får typisk mere direkte sol, end et stykke jord der ligger på en skråning.
Generelt får sydvendte placeringer mest daglig sol, og nordvendte absolut mindst.
Det er altså bedst at finde et fladt stykke jord hvor solen ikke blokeres fra sydlig retning, og dårligst at finde et stykke jord der kun kan få lys fra en nordlig retning.


Jord og Gødning 

Cannabis kræver at der er rimelige mængder af gødning til stede i jorden, samt at jorden er let og luftig så rødderne kan få ilt nok.

Hvis du har et bed med meget tung, lerholdig jord, er det klogest at starte med at forberede haven ved at pløje/grave/vende jorden godt, så den er løs og luftig indtil 30-40 centimeters dybde, og måske blande den op med f. eks. sand og noget bedre havejord du køber i et byggemarked. Det sælges typisk i 50-100 liters sække med navne som "plantejord" eller "Så og prikle jord". Husk i øvrigt at være opmærksom på at PH værdien skal være så tæt på 7 som muligt (og i hvert fald mellem 6 og 8).

Godt tip fra Bwana på DCF:
Du kan hæve jordens PH-værdi ved at bruge enten Dolomitkalk eller Benmel
Kalk kan du købe hos http://www.solsikken.dk  eller hos Silvan

Solsikkens Dolomitkalk:

Indeholder MgCo3 og CaCo3.
Har et højt indhold af mikronæringsstoffer.
Kalk fremmer jordens mikroliv og planternes næringsoptagelse.
De fleste planter foretrækker en PH-værdi på 6-7.
For at hæve PH-værdien med 1,
anvendes ca. 2 kg. pr. m2 eller efter forudgående analyse

Du kan også til næste år blande din jord med Råkali - det holder ph-værdien på rette niveau

Råkali:

Ca. 49% K.
Rent naturmateriale af knuste sten fra bjerge med et højt kaliumindhold.
Især ved dyrkning af kartofler og ærter er det vigtigt med høje kalital i jorden.
Dosering: 1-2 kg. = 100 m2. f.eks. blandet med tang- og basaltmel.

Råkali gør også jorden luftig - så bland lidt Råkali og Dolomitkalk i din jord hvis den er for sur og kompakt.



Hvis du ikke har mulighed for at lave et decideret bed, kan du jo stadig dyrke udendørs i potter, og få fordelene fra solen om sommeren.
Det har oven i købet yderligere den fordel, at planterne så kan flyttes rundt efter hvor der er mest sol. Du skal selvfølgeligt vande og tilføre gødning lidt oftere, men ellers er det en udmærket mulighed.

Marijuana kræver i det hele taget rimeligt meget vand. Hvor meget afhænger af planternes størrelse, temperaturen og hvor meget lys de får. En fuldvoksen plante kan forbruge adskillige liter vand på bare én dag, så hvis det bliver meget varmt skal du holde godt øje med planterne, og sørge for at de bliver vandet nok.

Hvis du planter frø, skal du også sørge for at jorden er fugtigt nok. Ellers vil frøene ikke spire, og i det hele taget skal du sørge for at jorden er rimeligt fugtig den første måneds tid.
Herefter har planterne udviklet et ret stort rodnet, og kan suge vand op fra de dybereliggende, vandholdige jordlag.
Efter den første måned, er det bedst hvis jorden får lov til at tørre ud mellem vandingerne. Dette gør at rødderne kommer i kontakt med luften og får tilført ilt.

Mht. gødning, er der forskellige overvejelser du må gøre dig. Hvis du planter i din egen have, i et bed hvor der er forvejen er god jord og hvor du har dyrket f. eks. grøntsager, er der sikkert rimeligt fine mængder af de forskellige næringsstoffer i jorden. Hvis det er et nyt bed, eller jorden er meget sandholdig og tør, er det en god idé at tilføre noget gødning et par måneder i forvejen (gerne sæsonen inden).

Der er flere muligheder : Du kan blande almindelig havekompost i jorden, du kan købe noget kompost, eller (hvis du kan skaffe det) bruge alle former for kolort, hestelort osv.
Ellers findes der også gødninger beregnet til jordbær og lignende, der består af nogle små piller der skal pløjes rundt/ned i jorden. Disse nedbrydes så langsomt og frigiver de forskellige næringsstoffer. Prøv at kigge i dit lokale byggemarked, de har garanteret en pose du kan bruge. Gødningen skal indeholde N-P-K i et forhold som 10-5-5 eller lignende (dvs. 20-10-10 eller 4-2-2 osv.). Overhold den dosering der anbefales fra producenten, så du ikke kommer til at give jorden for meget. - Du kan altid tilføre mere gødning, men det er svært at få det op af jorden når først det er kommet i :-)

Hvis du vil være lidt grundigere med det hele, kan du bruge forskellige organiske gødninger. De virker fremragende, der er ikke så stor risiko for at du skader planterne, og du kan samtidigt have ekstra god samvittighed overfor miljøet.
- Endeligt er det jo også rart at vide, at man ryger et helt rent naturprodukt, uden nogen form for kemikalier eller andre ubehagelige ting.
På http://www.solsikken.dk kan du bestille flere forskellige typer organisk gødning, lige fra færdige blandinger, til mere specielle enkelt produkter.
Hvis du vil eksperimentere med organisk gødning, kan du gå ud fra denne liste mht. næringsværdien af nogle forskellige udbredte produkter:

Gødning:                       N-P-K (Ca. værdier):    

Kompost                       1-1-1                                       
Kolort                             .6-.2-.5                                   
Hestelort                       .7-.3-.6                                   
Hønselort                      1.1 - .8-.5                               
Soyamel                        6-1(2)-2                               
Tangmel                        1-.5-2                                
Benmel                           2-11-0                                 
Blodmel                         12-0-0                                 

Du skal selvfølgeligt ikke købe alle disse ting, og knalde dem i jorden på éen gang.
Hvis du f.eks. bruger både blodmel og Soyamel, skal du selvfølgeligt være opmærksom på at indholdet af N i jorden vil  blive meget højt hvis du ikke nedjusterer doseringen forholdsmæssigt.

Jeg synes selv, at det er en god idé at benytte kompost i haven.
Det gør jorden sundere, giver planterne masser af næring, og det er en god måde at bruge sit affald til noget fornuftigt.
Hvis du vil lave dit eget kompost, kan du læse min kompost-Howto.
Hvis du vil læse mere om forskellige organiske blandinger, er her en god tråd om emnet på cannagenetics.com.




Før du går igang

Nu skulle du vist ca. være klar til at gå i gang, så held og lykke med det.

Cannabis opfører sig i store træk ens både ude og inde, så jeg anbefaler at du læser resten af denne guide hvis du har tid.
Selve forløbet er det samme, fra plantning af frøet, over vegetativ vækst til blomstring og høst. Alt dette er beskrevet nærmere i indendørs guiden.

Du kan begynde at plante udendørs, lige så snart der ikke er den store risiko for frost. Dette vil under normale vejrforhold i Danmark sige ca. fra April. Tjek temperaturen, eller læg mærke til hvornår de lokale landmænd begynder at så byg og hvede ... De har som regel rimeligt styr på det der med vejret.

Ellers undersøg jorden. Mærk på den, også lidt dybere nede. Hvis der har været frost i lang tid, er jorden tit frossen en 5-10 cm nede, og det kan tage nogen tid om at tø op igen hvis det har været meget koldt.

Skulle der komme lidt frost overlever planterne nu nok alligevel, men det er bedst hvis du kan undgå det. Især hvis det drejer sig om flere dage/nætter i træk.

Hvis du vil være på den sikre side, er det en god idé at starte planterne indendørs, lade dem gro en måneds tid under kunstlys, og så plante dem ud i slutningen af April.
Planterne er så rimeligt store, og er mere modstandsdygtige overfor blæst, kulde, insekter og hvad de ellers bliver udsat for.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar