Translate

lørdag den 19. maj 2012

Lysstofrør & Sparepære


Lysstofrør og sparepærer kan fås i utallige forskellige typer der er mere eller mindre velegnede til dyrkning af cannabis. Det du især skal kigge efter, er hvilket farvespektrum lys dit lysstofrør og/eller sparepære kan lave.

Til den vegetative fase skal der bruges lys der er primært blåt/hvidt, og til blomstring skal der bruges lys der er rødt/gult.
Farvetemperatur angives i Kelvin, og du kan gå ud fra disse ca. værdier :
5000 - 7000 Kelvin: Kraftigt blåt/hvidt lys.
4200 Kelvin: Køligt blåt/hvidt lys.
3700 Kelvin: Blødt blåt lys.
3200 Kelvin: Varmt blåt lys med mindre rød/gul.
2700 Kelvin: Rødt/gult lys med mindre blåt. 

Lysstofrør og sparepærer tilhører den samme familie. De er rør fyldt med gas, der lyser når der sendes strøm igennem. De har et hvidt, blødt "dagslysagtigt" lys, og er derfor i princippet ret velegnede til at dyrke planter. Lysstofrør og sparepærer kan ikke uden videre sluttes til den en almindelig stikkontakt. De kræver en ballast (ligesom HID lamperne) for at virke. Almindelige lysstofrør monteres som regel i et armatur der indeholder denne ballast, hvorimod sparepærer som regel har en indbygget ballast, og derfor er lettest at installere.

Sparepærer kan bruges i fatninger til almindelige glødepærer (E15-E27), og kan således monteres på mange forskellige måder af enhver med bare ganske minimal viden om el og elinstallation.
Grunden til at mange vælger disse pærer frem for lysstofrør, er netop at de er lettere at installere, samt at de er mindre, og således lettere kan flyttes rundt efter behov. 4 lysstofrør i et armatur er faktisk tungere og mere uhandy end en HPS lampe. 


Lysstofrør og sparepærer, er faktisk ganske glimrende som belysning til unge planter, kloner/stiklinger og moderplanter der bare skal holdes i live, så det er meget brugt at lave to gro-rum, et rum med HPS til større planter og blomstring, og et rum med lysstofrør/sparepærer til vegetativ vækst af mindre planter.

Sparepærer kan efterhånden købes i alle større supermarkeder og lignende, men det kan alligevel godt betale sig at se sig lidt for inden du køber de første og bedste. Der er meget stor forskel på priserne, og den samme pære kan meget let koste f. eks 100 kroner i Løvbjerg, og 25 kroner hos en stor forhandler som Harald Nyborg.

Sparepærerne kommer i mange forskellige størrelser (fra 8 watt og opefter). Lad være med at købe de svage modeller, - de producerer simpelthen ikke nok lys. Gå efter modeller med watt fra 25 og opefter, de producerer omkring 2000 lumen pr. pære, så med nogle stykker af dem, kan du opnå anstændige resultater hvis du ikke har for mange planter. De nyere 100 watt modeller fungere optimalt, og med to-tre stykker af dem kan du faktisk opnå nogle ret  fornuftige resultater.
Det samme gælder for lysstofrør. Jo højere watt jo bedre, men selvfølgeligt også : jo højere strømforbrug og større elregning.

Lysstofrør i armatur, har som regel et eller andet reflekterende materiale indbygget, der hjælper med at sprede lyset bedre. Det har en sparepære jo ikke, så det er en god idé at købe en form for reflektor så du udnytter lyset bedst muligt. Det kan være en reflektor fra en almindelig bordlampe, men da sparepærer ikke bliver særligt varme, kan du også let selv lave en ud af f. eks pap og stanniol, eller som vist her, ud af en dåse fra en sodavand eller øl. Du kan beklæde det indre af en sådan reflektor med Mylar eller lignende for at få et endnu bedre resultat :


Lysstofrør og sparepærer skal hænges så tæt på planterne som overhovedet muligt før de virker ordentligt. De bliver ikke så varme, så det giver som regel ikke de store problemer, men vær opmærksom på, at du skal montere dem på en sådan måde at de kan flyttes tit, efterhånden som planterne vokser.

Til planter over en vis højde, er det tit en fordel at montere røret/pæren vertikalt, for på den måde at udnytte lyset bedre. Har du f. eks en stor moderplante, kan du stille 3-4 lysstofrør rundt om den. Det virker mange gange bedre end hvis du hænger dem over planten.

Hvorfor er en HID lampe alligevel bedre :
Det er der mange grunde til. Her er nogle af dem:
 - Lyset trænger bedre igennem over en større afstand.
 - De er i det hele taget bare kraftigere.
 - De velegnede lysspektre er meget kraftigere.
 - De virker på længere afstand, og kan således bruges til flere planter ad gangen.


For at få det bedste resultat ud af lysstofrør/sparepærer kan du :
 - Bruge en god reflektor. En hjemmelavet, eller en fra en almindelig bordlampe.
 - Købe lamper med højt antal watt
 - Købe lamper med det rette spektrum (dvs. så højt antal Kelvin så muligt til vegetativ fase)
 - Holde lamperne så tæt på planterne som muligt.




NB:

- Selvom du kan både dyrke og blomstre en cannabis plante under et lysstofrør eller nogle sparepærer, bliver resultatet ikke imponerende.
Jeg anbefaler at du kun bruger disse typer lys til stiklinger, moderplanter og måske de første par ugers vegetativ vækst.
Blomstring under en HID lampe giver langt det bedste resultat.

Dele af denne HOWTO samt billederne, er taget fra "The Compact Fluorescent FAQ" skrevet at Burramys Parvus på Overgrow.com . Jeg har fået tilladelse til at bringe den her i en dansk oversættelse.
Den originale HOWTO kan findes på adressen : http://www.overgrow.com/growfaq/1477

Ingen kommentarer:

Send en kommentar